Mag je wel of niet fietsen op een A-road in het U.K. ?
- Details
- Hits: 1145
In juli 2013 deed zich een dodelijk ongeval voor langs de A30 in Cornwall.
Twee LEJOG fietsers (Land's End to John O' Groats) werden er aangereden door een vrachtwagen en lieten er het leven bij. Het voorval illustreerde op een zeer pijnlijke manier het moeilijke antwoord op de vraag: mag je eigenlijk wel fietsen op een A-road?
Het antwoord lijkt simpel : JA, volgens de wet mag je fietsen op een A-road.
Daarbij hoort een zeer luide MAAR : op sommige A-roads is het ronduit levensgevaarlijk en onverantwoord om erop te fietsen.
Enige uitleg.
Motorways (M roads) zijn autostrades zoals we die in België en Nederland kennen. Op een Motorway mag je niet fietsen. Die zijn voorbehouden voor gemotoriseerd verkeer. Motorway nummerborden zijn blauw.
A-roads zijn public roads: iedereen die een ‘vehicle’ bestuurt – al dan niet gemotoriseerd – mag er gebruik van maken, dus ook fietsers en ruiters !
Een aantal van die A-roads zijn single carriage (één rijvak in beide richtingen), andere (of sommige stukken) zijn dual carriage (twee rijvakken in elke richting).
En daar ontstaat het probleem :
veel van de dual carriage A-roads (zoals de A1 hiernaast op de foto) zijn nauwelijks te onderscheiden van een Motorway. De maximum snelheid is net zoals op een motorway 70 m/u (112 km/u). Bovendien is er géén pechstrook.
Alhoewel het wettelijk toegelaten is, moet je toch wel een beetje gek zijn om hierop te fietsen.
Om het wat moeilijk te maken kregen stukken van sommige A-roads de status van Motorway. Dat is te zien in de naam ervan. Achter het oorspronkelijke nummer komt een M tussen haakjes. Bijvoorbeeld : A1(M). Op deze stukken mag je niet fietsen !
Op sommige A-roads (of stukken ervan) mag je toch niet fietsen, wat dan expliciet wordt aangegeven door verbodsborden (“No cycling”).
Dan heb je nog het wat rare begrip trunk road.
Dit zijn hoofdwegen die meestal grote steden met elkaar verbinden, of steden met havens en vliegvelden. Het zijn voorkeurroutes voor vrachtverkeer. Trunk roads kunnen zowel Motorways zijn als A-roads (single of dual carriageway), maar doordat het hoofdwegen zijn, zijn het sowieso druk bereden autowegen. Trunk A-roads zijn dus meestal gevaarlijk om op te fietsen.
De moeilijkheid van het antwoord op de vraag of je op een A-road mag fietsen ligt dus in de MAAR: je moet zelf bepalen hoe gevaarlijk de weg is, en dat afwegen tegen de hoeveelheid risico die je wil nemen. De A30 in Cornwall is bijvoorbeeld een A-road die vaak gebruikt wordt door LEJOG fietsers. Het is de kortste en gemakkelijkste weg vanuit Cornwall richting Bristol. Omdat de A-30 de ‘hoofdader’ door Cornwall is, en zowat al het zwaar verkeer deze weg gebruikt, worden LEJOG fietsers aangeraden om zo vaak als mogelijk alternatieve wegen te gebruiken. Er zijn alternatieve B-roads, maar die betekenen vaak een omweg, en bevatten veel meer steile hellingen. En dus fietsen heel wat LEJOG fietsers toch maar op de A30. Waarom men er dan nog steeds niet aan gedacht heeft om er een degelijk fietspad aan te leggen is mij een raadsel.
Een ander voorbeeld is de A303 aanrijroute naar Stonehenge (foto hiernaast) als je vanuit het Oosten komt. Alhoewel je op die weg mag fietsen moet ik je dat toch ten stelligste afraden. Dit is een zeer druk bereden A-road waar nauwelijk of geen plaats is buiten de witte volle lijn aan de rand van het rijvak. Het verkeer passeert je dus rakelings en aan hoge snelheid. Over een kort stuk is er iets wat je met veel fantasie een 'fietspad' kan noemen.
Op veel A-roads met 2 of 3 cijfers (bvb. de foto hiernaast van de A684 door de Yorkshire Dales) kan je zonder veel problemen fietsen, ook al is er vaak geen fietspad. Trouwens, meestal is er ook geen alternatief. Je moet er wel rekening mee houden dat ook vrachtwagens deze wegen gebruiken, en je rakelings kunnen passeren. Een aantal fietsorganisaties in Engeland raadt daarom aan om niet helemaal aan de rand van de weg te fietsen (waar je gemakkelijk in de problemen komt bij langsrijdend verkeer), maar op zowat een meter van de rand zodat achterop komend verkeer verplicht is om te vertragen en op het andere vak te komen om je voorbij te steken.
Conclusie : Wettelijk gezien mag je wel degelijk fietsen op een A-road, maar doe dat alleen als er geen alternatieve fietsroute is. Jammer genoeg is dat in dunbevolkte streken nogal vaak het geval. Gebruik fietspaden en B-roads waar mogelijk.
Vermijd in elk geval dual carriage A-roads en ‘single digit’ A-roads (vb. A1, A2,…). Dat zijn trouwens meestal ook trunk A-roads.
En verder hangt het vooral af van je gezond verstand. Als je een fietstocht plant, en je wil er een stuk A-road in plannen, kijk dan even op Google Street View hoe die weg er uit ziet. Je moet zelf de afweging maken of je willens nillens wil gebruik maken van het recht om op een A-road te fietsen of dat je toch je veiligheid voorop stelt.